Как да започна ?

Най-добрите първи стъпки в ЛАРП са да се срещнете наживо с някой от нас – никакво количество гледане на клипове, четене на форуми и следене на Фейсбук не може да замени личния контакт. От тук нататък изборите са два:

  1. Ако познавате някой, който вече се занимава с ЛАРП може да седнете и да си поговорите с него/нея.
  2. Да дойдете на тренировка. Личното ми мнение е, че това е най-добрата първа стъпка по ред причини, които ще научите като дойдете. 😉 Шегата настрана, идвайки на тренировка може да получите идея за това какво е ЛАРП от първа ръка, да усетите дали хората, които се занимават с него ви допадат и т.н. (а второто е важно, тъй като това е игра, която играем заедно за удоволствие. Накрая на деня няма победители и победени, защото всеки може да си изкара супер без значение на резултата). За да дойдете на тренировка не ви е нужно нищо освен да си разчистите един съботен предиобед и около 10:00 да се появите на полянката зад Братската могила. Ще си поговорим с вас, ще ви дадем оръжие и даже може да вкусите от екшъна.

 

В случай, че вече сте решили, че ЛАРП е за вас следва да предприемете няколко стъпки, за да започнете да се екипирате. В това хоби екипировката е доста важна и за да бъдем честни отсега ще кажа, че един пълен хубав костюм може да излезе около и над 200 лв. Добрата новина е, че може да се прави на стъпки, а не наведнъж.

Първият предмет, който ви е нужен е оръжие. Съветвам ви първото ви такова да е меч, изработен по следното ръководство: http://larp-plovdiv.org/forum/showthread.php?1990-%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B5%D1%87

Вторият предмет често е някаква форма на броня. Силно препоръчвам на всички хора да си направят т.нар. Гамбезон (пусни една търсачка в гугъл и ще излезе). Има множество предимства пред всичко останало като че е лесен за направа, има много малко, което да сбъркате, изглежда чудесно, топли и наистина ви пази.

Ако сте си направили меч и гамбезон най-вероятно вече идвате на тренировки от известно време и в такъв случай този гайд вече не е за вас – поразпитайте на тренировките по-старшите дали идеите ви за още неща към костюма ви са адекватни и естетически изпипани.

Освен екипировката, за да играем ЛАРП е необходимо да имаме и герой, в който ще се вживяваме. Има няколко основни правила при направата на герой и те са:

  1. Добре е да е близък до вашия характер отначало, за да ви е лесно да се вживявате.
  2. Лошо е да си приписвате умения, слава и подвизи, които нямате и не можете физически да извършите (например е лошо да казвате, че героят ви е някакъв велик войн при положение, че за първи път хващате меч; всеки ще ви тества и като ви набие ще изглеждате жалки). Добре е да създадете по-скромен герой, който тепърва да се учи и да събира слава.
  3. Използването на клишета от фентъзито не е нито лошо, нито добро само по себе си. Да се използва клише като „син на ковач“, „кавгаджия“ или „бунтар“ обикновено е добре, защото ви дава ясна идея за героя. Клише от рода на „мъдър магьосник“ или „царски син“ обаче обикновено ще ви набутат много повече.
  4. Попълвате си ето този наръчник за направа на герой: http://larp-plovdiv.org/forum/entry.php?77-%D0%97%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE

 

Ако сте изпълнили напътствията по-горе – идвате на тренировки, направили сте си оръжие и гамбезон, имате конкретен герой с ясни характеристики – поздравления. Вече започваме да играем сериозно!